NASIONA CHIA


WŁAŚCIWOŚCI

Szałwia hiszpańska, inaczej nasiona chia to prawdziwa bomba witaminowa - zawierają 6 razy więcej wapnia niż mleko, 3 razy więcej żelaza niż szpinak.
Są ogromnym źródłem kwasów omega3 - zawierają go najwięcej sposród wszystkich nasion.
Zawierają 91 ze 100 aminokwasów, ten profil sprawia, że są doskonałym źródłem białka dla wegan, a także dobrym źródłem energii dla sportowców.
Nasiona chia mają właściwości hydrofilowe, są w stanie zaabsorbować wodę w proporcji 12:1, świetnie nawadniają organizm.
Dodatkowo są bardzo bogate w błonnik, więc na długo dają efekt sytości, wspomagają koncentrację i pamięć, korzystnie wpływają na stan włosów, skóry i paznokci.


KUCHNIA

Idealne jako dodatek do jogurtów, soków, koktajli czy deserów. Nie powinno się jednak spożywać więcej niż 20 gram nasion dziennie.