NASIONA CZARNUSZKI


WŁAŚCIWOŚCI

Ziarna czarnuszki zawierają aż około 100 czynnych związków chemicznych m. in. o właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych, przeciwgrzybiczych, przeciwbakteryjnych oraz antynowotworowych.
Są skarbnicą cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i składników mineralnych, takich jak sód, potas, żelazo, magnez, wapń, witamina A,B,C.


KUCHNIA

Ziarna czarnuszki wykorzystywane są w całości lub w formie zmielonej.
Ze względu na swój ostry, charakterystyczny smak można dodawać do serów, pieczywa, kapusty kiszonej i ogórków konserwowych.
Można używać również jako zamiennik pieprzu.


CIĄŻA

Uwaga! ze względu na swoje właściwości rozkurczowe czarnuszka siewna nie powinna być stosowana przez kobiety w ciąży.


DAWKOWANIE

Terapeutyczne dawkowanie nasion czarnuszki wynosi od 1 do 3g dziennie.