OLEJ KOKOSOWY




do żywności             


WŁAŚCIWOŚCI

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom zdrowotnym oraz pielęgnacyjnym. W jego składzie znajdują się przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe – choć tłuszcze te są postrzegane jako szkodliwe – spożywane w odpowiednich ilościach mogą przynieść same korzyści.  Najważniejsze z nich w oleju kokosowym to kwas laurynowy, a także palimitynowy, kaprylowy i stearynowy.


CZY OLEJ KOKOSOWY JEST SZKODLIWY?

Mit szkodliwości oleju kokosowego.
Olej kokosowy składa się w ok. 90 proc. Z kwasów tłuszczowych nasyconych. Teoretycznie te kwasy, spożywane w nadmiarze, przyczyniają się do rozwoju chorób układu krążenia. W praktyce jednak okazuje się, że nawet kwasy tłuszczowe nasycone mogą mieć różną budowę, a przez to i odmienne właściwości. Te o średniej długości łańcucha węglowego (tzw. Średniołańcuchowe - MCT) - czyli te zawarte w oleju kokosowym - wykazują zupełnie inne właściwości niż długołańcuchowe. Spośród ok. 90 proc. wszystkich kwasów nasyconych w oleju kokosowym tylko około 30 proc. stanowią kwasy długołańcuchowe, pozostałe 70 proc. to kwasy o średnich łańcuchach. Wykazują one odmienne właściwości niż tłuszcze zwierzęce. Proces ich trawienia i wchłaniania przebiega zupełnie inaczej. W badaniach naukowych nie zaobserwowano negatywnego wpływu spożycia tłuszczów MCT na zdrowie.


NATURALNY ANTYBIOTYK

Olej kokosowy jest niezwykłym produktem m.in. ze względu na wysoką zawartość kwasu laurynowego, stanowiącego połowę jego składu. To substancja o silnych właściwościach antybakteryjnych i antywirusowych, obecna tylko w oleju z kokosa i w mleku matki. Kwas ten działa jak naturalny antybiotyk, nie niszcząc naturalnej flory bakteryjnej. Doskonale wspomaga układ immunologiczny, niszczy drobnoustroje pokryte otoczką lipidową. Najnowsze badania wykazały dużą skuteczność oleju kokosowego w walce z plagą naszych czasów – Grzybami candida. Bytują one w przewodzie pokarmowym nawet u 80% populacji, jednak gdy zostaje zaburzona równowaga organizmu, przedostają się do krwiobiegu, powodując infekcje grzybicze. Jak wykazały badania wykazały, że kuracja olejem kokosowym pozwala zmniejszyć liczebność patogenów nawet o 90%. Ponadto, olej kokosowy poddany procesowi trawienia w ludzkim organizmie, silnie hamuje większość szczepów paciorkowców.


MÓZG

Jak dowodzą najnowsze badania, trójglicerydy średniołańcuchowe występujące w oleju koksowym pomagają w leczeniu chorób związanych z funkcjonowaniem mózgu, jak choroby Parkinsona i Alzheimera. Ich spożywanie prowadzi bowiem do istotnego zwiększenia stężenia ciał ketonowych w mózgu, które stają się dla niego alternatywnym (zamiast glukozy) źródłem energii.


KUCHNIA

Olej kokosowy nadaje się do smażenia oraz pieczenia. Ze względu że głównie składa się z tłuszczów nasyconych, jest odporny na działanie wysokich temperatur. Dodatkowo, nadaje potrawą delikatnego kokosowego smachu oraz zapachu. Olej kokosowy można stosować również np. jak masło i smarować nim pieczywo. Ponadto na jego bazie można przyrządzać ciasta, torty czy desery. W temperaturze do 26 stopni C zachowuje postać stałą, jest biały. Powyżej tej temperatury robi się płynny oraz przezroczysty. Zmiana temperatury nie wpływa na jakość oraz nie zmienia właściwości oleju.


ODCHUDZANIE

Pozwala pozbyć się nadwagi i otyłości, gdyż nie odkłada się w postaci zbędnego tłuszczu, lecz jest wykorzystywany do produkcji energii i spalania kalorii. Dodatkowo Spożywanie oleju kokosowego daje uczucie sytości, przez co łatwiej powstrzymać się przed podjadaniem niepotrzebnych, pustych kalorii.


KOSMETYKA

Zgodnie z filozofią Ajurwedy najcenniejsze i najskuteczniejsze są te kosmetyki, które można zjeść. Olej kokosowy świetnie sprawdza się jako kosmetyk o uniwersalnych właściwościach. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym głęboko penetrują i odżywiają skórę, dzięki czemu jest on doskonałym kremem nawilżającym i wygładzającym. W związku z tym powinny po niego sięgnąć posiadaczki cery suchej i odwodnionej. Z kolei antybakteryjne właściwości kwasu laurynowego sprawiają, że olej kokosowy doskonale zwalcza trądzik. Dodatkowo olej kokosowy chroni skórę przed słońcem, gdyż wykazuje to samo działanie, co krem z filtrem SPF 10. Wywiera również korzystny wpływ także na włosy. Trójgliceryd kwasu laurynowego jest bardzo podobny do białek we włosach, a dzięki swojej niskiej masie cząsteczkowej i prostym łańcuchom liniowym może przenikać w głąb trzonu włosa. Warto też wziąć go ze sobą na wakacje, bo jego zapachu bardzo nie lubią komary.
Olej kokosowy zawiera również związki, które wybielają zęby.
Można na jego bazie przyrządzić naturalną pastę do zębów.
Oto przepis:
5 łyżeczek oleju kokosowego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżeczki kurkumy w proszku.


DAWKOWANIE

Dr Bruce Fife, autor książki Cud oleju kokosowego zaleca dorosłym spożycie 2-4 łyżek stołowych dziennie.