OLEJ RYDZOWY




do żywności             


WŁAŚCIWOŚCI

Olej rydzowy jest tłuszczem uzyskiwanym w procesie tłoczenia nasion licznika siewnego.
Roślina ta występuje również pod nazwą lnianki, lennicy, judry czy rydzyka.
Jest blisko spokrewniona z rzepakiem.
Olej rydzowy to aż 90% niezwykle ważnych dla ludzkiego zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe.
Ponad 40% z nich składa się z kwasu alfa-linolenowego
(stosunek kwasów tłuszczowych omega6 i omega3 - 0,4:1 ).
Równie ważną dla zdrowia właściwością tłuszczu z rydzyka jest duża obecność witaminy E.
Oprócz niwelowania znacznej ilości związków utleniających, które przyczyniają się do niszczenia komórek i przyspieszenia procesów starzenia się organizmu, witamina E wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, chroni erytrocyty przed szybką degradacją i zapobiega powstawaniu zakrzepów.
Olej ten posiada bardzo oryginalny smak, który często jest określany jako mieszanina smaków cebuli, goryczy, przypraw korzennych i orzechów. Idealny jako dodatek do kasz, makaronów, sałatek, serów twarogowych czy śledzi.