OLEJ RZEPAKOWY




do żywności             


WŁAŚCIWOŚCI

Olej rzepakowy zaliczany jest do najzdrowszych tłuszczów roślinnych.
Właściwości zdrowotne, jakie posiada są bardzo szerokie. Wpływa on m.in. na polepszenie kondycji serca, obniżenie złego cholesterolu, skuteczną ochronę skóry, zwiększenie zasobów energii, wzmocnienie ścianek komórkowych, zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka, zapobieganie cukrzycy i utrzymanie sprawności umysłowej na wysokim poziomie.
Olej rzepakowy wyróżnia się najwyższą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. W skład oleju wchodzi kwas linolowy (omega-6), kwas linolenowy (omega-3) oraz kwas oleinowy. Stosunek pomiędzy ilością kwasów omega-6, a omega-3 wynosi 2:1. Jest to wynik pozwalający zachować idealne proporcje pomiędzy poszczególnymi kwasami tłuszczowymi w organizmie.
Ponadto znajdziemy w nim:
Prowitaminę A, czyli beta-karoten – substancję, która ma duży wpływ na wzrok, zdrowie skóry oraz kondycję błon śluzowych.
Witaminę E – o silnym działaniu antyoksydacyjnym, nazywaną również „witaminą młodości”.
Witaminę K – odgrywającą istotną rolę w procesach krzepnięcia krwi oraz w metabolizmie kości.
Sterole roślinne – substancje, które wpływają na obniżenie cholesterolu LDL w organizmie.


ZDROWIE

Olej rzepakowy na obniżanie poziomu cholesterolu.
Olej rzepakowy nie zawiera cholesterolu, który jest główną przyczyną wielu problemów zdrowotnych, głównie związanych z zakłóceniem prawidłowego działania układu krążenia. Pozwala on na obniżenie jego stężenia we krwi, a tym samym zabezpieczenie organizmu przed zablokowaniem tętnic i nadmiernym obciążeniem układu sercowo-naczyniowego. Nadmierny poziom cholesterolu może bowiem stanowić przyczynę miażdżycy, a także prowadzić do zawałów serca oraz udarów mózgu. Tłuszcz rzepakowy zapewnia dobrą kondycję pracy serca.
Olej rzepakowy zapewnia proporcje 2:1, które się idealne dla ludzkiego organizmu. Dostarcza on również bardzo cennych fitosteroli, które wydatnie zmniejszają wchłanialność cholesterolu do krwi, szacunkowo zmniejszając jego poziom o 10-15%. Tym samym, olej rzepakowy przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania serca, wyraźnie zmniejszając jego obciążenie.

ODPORNOŚĆ

Zimnotłoczony olej rzepakowy dostarcza organizmowi naturalnej witaminy E, zapewnia wzmocnioną ochronę ścianek komórkowych w całym organizmie, a tym samym zwiększa odporność na działanie wielu toksyn i szkodliwych obcych substancji. Wpływa na poprawę działania układu odpornościowego, dzięki czemu zmniejsza prawdopodobieństwo występowania różnorodnych chorób i dolegliwości zdrowotnych.

CUKRZYCA

Kwasy tłuszczowe rzepaku a cukrzyca.
Zawarte w oleju rzepakowym jednonienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają również utrzymanie we krwi prawidłowego poziomu glukozy. Prawidłowy metabolizm organizmu utrzymuje glukozę i insulinę na właściwym poziomie, dzięki czemu osoby cierpiące na cukrzycę są w mniejszym stopniu narażone na wahania ich poziomu we krwi.

METABOLIZM

Olej z rzepaku daje zwiększenie zasobów energetycznych.
Dzięki olejowi rzepakowemu, organizm uzyskuje lepszą zdolność w zakresie procesów metabolicznych, a więc uzyskuje znacznie wyższy potencjał energetyczny. Ciało zyskuje więcej siły i witalności, jak również jest zdolne do większego wysiłku, bez ryzyka uszkodzenia układu sercowo-naczyniowego.

PAMIĘĆ

Kwasy tłuszczowe rzepaku a lepsze funkcjonowanie mózgu.
Wraz z wiekiem wiele funkcji poznawczych ulega stępieniu, a praca mózgu staje się coraz wolniejsza. Częstym objawem jest również tzw. starcza demencja. Zawarte w oleju rzepakowym przeciwutleniacze pozwalają zwalczać wolne rodniki, w dużej części odpowiedzialne za uszkodzenia połączeń nerwowych, przyczyniające się do obniżenia sprawności intelektualnych.


KOSMETYKA

Olej rzepakowy a zdrowie skóry.
Olej rzepakowy, podobnie jak większość olejów roślinnych, jest bogaty w dobrze przyswajalną witaminę E, która jest absolutnie niezbędna dla utrzymania zdrowia i dobrej kondycji skóry. Witamina E jest bardzo skutecznym antyoksydantem, zapewniającym efektywną ochronę skóry przed szkodliwym i niszczącym działaniem wolnych rodników. Pozwala również utrzymać prawidłową elastyczność i delikatną gładkość, a także przyśpiesza gojenie się ran, redukuje plamy i znamiona, jak również spowalnia pojawianie się zmarszczek i zmniejsza widoczność blizn po trądziku. Olej rzepakowy sprawia tym samym, że wolne rodniki, będące jednymi z najbardziej niebezpiecznych związków w organizmie, mają bardzo ograniczoną zdolność niszczenia struktury skóry. Zapewnia on zatem zdrowszy i piękniejszy wygląd, niezależnie od wieku. Olej rzepakowy zapewnia lepsze funkcjonowanie ścianek komórkowych.


ZASTOSOWANIE

Olej rzepakowy jest uniwersalnym tłuszczem roślinnym.
Z powodzeniem można stosować go jako: Dodatek do potraw na zimno – na przykład jako składnik dressingów sałatkowych, sosów, czy również słodkich wypieków, Ze względu na dużą ilość kwasów jednonienasyconych, które mają wysoką temperaturę dymienia, nadaje się do krótkiego smażenia.
Naturalny produkt do odżywiania skóry, skóry głowy oraz włosów.Składnik domowych preparatów pielęgnacyjnych – peelingów, maseczek do twarzy, masek na włosy, odżywek do paznokci.


DAWKOWANIE

Zaleca się spożywać ok. 2-3 łyżki dziennie.