OLEJ Z CZARNUSZKI




do żywności             



WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE

Olej z czarnuszki ma wyjątkowe właściwości zdrowotne, zawiera wiele prozdrowotnych substancji: w około 85 proc. składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, na które składają się: kwas linolowy (omega-6) - około 60 proc., kwas oleinowy (omega-9) - około 25 proc. i kwas alfa-linolenowy (omega-3) - około 1 proc.

Poza tym olej z czarnuszki zawiera witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę, liczne mikroelementy oraz przeciwutleniacze.

Jednak najważniejszym związkiem znajdującym się tego oleju z jest tymochinon - składnik olejku eterycznego nasion czarnuszki, dzięki któremu olej wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, a także ochronne na miąższ nerek i wątroby.

Olej czarnuszkowy, podobnie jak nasiona czarnuszki, z których jest tłoczony, ma potencjalne działanie antynowotworowe.

Olej z czarnuszki obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Z badan klinicznych wynika, że olej powoduje istotne obniżenie poziomów glukozy, prolaktyny, a także trójglicerydów i cholesterolu. Nadmiar tych dwóch ostatnich substancji w organizmie prowadzi do rozwoju miażdżycy, a dalej do chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak choroba niedokrwienna serca czy zawał. Z kolei dzięki temu, że olej z czarnuszki obniża poziom glukozy, może zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 2.


KOSMETYKA

Olej z czarnuszki stosowany zewnętrznie chroni skórę przed poparzeniem słonecznym i łagodzi powstałe już podrażnienia. Ponadto przyśpiesza gojenie się ran, wspomaga leczenie schorzeń skórnych, takich jak trądzik, łupież, liszaj, AZS czy łuszczyce.

Olej czarnuszkowy poprawia także kondycję skóry suchej, nawilżając ją, a także dojrzałej, gdyż dzięki zawartości antyoksydantów opóźniania starzenia się skóry, oraz tłustej, gdyż zapobiega błyszczeniu się skóry. Poprawia napięcie skóry, wzmacnia ją i uelastycznia.

Olejowanie nim włosów sprawia, że stają się one mocne i błyszczące. Wcierany zmniejsza wypadanie włosów. Dotlenia skórę głowy, przez co poprawia ukrwienie, pobudza cebulki włosów do pracy i wzmacnia je, dostarcza niezbędnych witamin i mikroelementów.

Olej z czarnuszki może być używany także w terapiach aromatycznych. Wówczas wycisza, pomaga złagodzić stres i zlikwidować zaburzenia snu.


KUCHNIA

Olej z czarnuszki ma ostry, gorzki, intensywny korzenny smak, a jego barwa przechodzi od miodowej do ciemnobrązowej. W kuchni może być stosowany wyłącznie na zimno.


WAŻNE

Olej z czarnuszki - przeciwwskazania:
Olej z czarnuszki wykazuje działanie przeciwskurczowe. W związku z tym kobiety w ciąży nie powinny go stosować. Również obniża ciśnienie krwi, w związku z tym osoby zmagające się z niedociśnieniem tętniczym nie powinny po niego sięgać.


DAWKOWANIE

Zalecane spożycie oleju z czarnuszki u dorosłych to 1 łyżeczka 2 razy dziennie przed posiłkiem, a w przypadku dzieci - 1/4 łyżeczki 2 razy dziennie.